pátek 29. října 2010

Autistovo časné ráno

Je půl sedmé ráno, za okny začíná pomalu vítězit světlo nad hvězdnatou nocí a měsíc v poslední čtvrti předává vládu slunci, které pomalu začíná rozpouštět černočernou šumavskou tmu. Trysky kávovaru dělají v úplném ranním tichu strašný rámus ale provoňují byt jednou z nejhezčích vůní, co lze ráno ucítit. Zalezu si ještě chvíli do postele s kávou a automaticky na notebooku projedu bulvární výkřiky českých zpravodajských serverů, bulvární výkřiky světových zpravodajských serverů a finanční trhy... Nic mimořádného. Hurá!
Obléknu běhací obleček a pomalu vybíhám do rodícího se dne. Mráz postříbřil horské louky, podzim ještě tu a tam nechal temně modrému lesu pár ozdob ze zlata a bronzu. Dole v údolí se válí mlha, nade mnou začíná kalně šedá obloha přecházet do stále světlejších a jasnějších modrých tónů. Pod nohama šustí spadané listí, které hezky doplňuje diskotékové hity 80tých let v mém mp3 přehrávači. Les se zkřehle probouzí a vydechuje na mě temnou zimu. Běžím si pomalu svůj klasický osmikilometrový okruh kolem Spáleného vrchu, kde ráno člověk nepotká ani živáčka. A protože nikam nespěchám, vyběhnu si ještě z pilnosti podél Vchynicko-tetovského kanálu až na Hauswaldskou kapli - Šumavské Lurdy. Je roztomilé, že celé toto poutní místo vynalezly dvě babky, jež zřejmě kradly v lese dříví a narazily na medvěda, který je celkem pochopitelně nechal na pokoji ( kdo by se taky žral s ječící vysušenou bábou), což babky připsaly na vrub vyšší moci. I přes banální původ má toto místo ohromný genius loci. Uhnanému úředníkovi přijde výborná voda z místního pramene velice moc k chuti i v chladném ránu….
Sbíhám dolu do Srní. Slunce už úplně rozpustilo mlhu a ráno se mění v křišťálově jasný slunečný den. Dofuním do místní samoobsluhy, koupím snídani, dám horkou sprchu a za chvilku už syčí na pánvi slanina, rozpékají se toasty a voní další káva……. A to je celé. Takové milé autistovo ráno. Pár minut bezstarostné svobody.
Nebo taky "OV, 12km @ 1:05:27, AVG : 133"

3 komentáře:

airdale řekl(a)...

Ty semáš. Je ti ale přáno,jsi pánovic. Jenom pozor ne na medvědy, ale na vlka.

oldbar řekl(a)...

Souhlasím,popis nádherný.Skoro by se člověkovi chtělo tam být.

lark řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.